Suriname ?? – Paramaribo, Kabalebo & Frederiksdorp

Hierbij weer een bericht van ons vanuit Curaçao??! Excuses voor het lange wachten, maar het wachten wordt beloond met ons reisverslag van Suriname??! Om niet het afgelopen half jaar in 1 update te stoppen, maken we wat meerdere updates van het afgelopen half jaar, want er is weer een hoop gebeurt!

Zoals in de vorige update van eind december aangekondigd, zijn we begin december 2016 een week naar Suriname geweest. Wat was dat een fantastische bestemming, die wij vanuit Nederland?? niet zo snel zouden bezoeken, maar nu is het maar 2 uurtjes vliegen.

En zo vlogen ?we op vrijdag 2 december met Surinam Airways in de avond, met een korte tussenstop op Port of Spain, naar Paramaribo. Rond 12 uur ’s nachts werd de landing ingezet op het Johan Adolf Pengel International airport, of te wel Zanderij. De luchthaven ligt 45 kilometer van de stad Paramaribo, maar er stond een taxi ?voor ons gereed. Na ongeveer een klein uur rijden kwamen we bij ons hotel aan, midden in de nacht. Hier bleven we maar kort, want in de morgen moesten we direct door naar de luchthaven van Paramaribo voor onze binnenlandse vlucht naar Kabalebo. De luchthaven “Zorg en Hoop” was maar een klein kwartiertje rijden. Vervolgens werden we gebracht naar de hangar van Gum Air. We mochten per persoon maar 7 kg bagage meenemen naar Kabalebo, dus moesten we even creatief zijn en hadden we vooraf al bagage gesplitst. De andere koffer konden we hier veilig achterlaten, zodat we die bij terugkomst weer terug kregen. Bij de incheckbalie werd onze bagage gewogen en wij zelf ook!

Kabalebo wordt 2 keer in de week aangevlogen. Tijdens deze vluchten wordt zoveel mogelijk vracht meegenomen (water, eten, spullen etc). Om optimaal gebruik te maken van deze vluchten wordt alles gewogen om zo maximaal gebruik te maken van de cargo ruimte.

Vervolgens mochten we doorlopen naar de wachtruimte. Naar ons paspoort werd niet gevraagd! Na een kwartiertje kwamen er nog 2 personen (Gerard &Jannet) en de eigenaar van Kabalebo de wachtruimte in. We waren compleet. Voor de wachtruimte werd de Cessna Caravan getankt en geladen met de bagage en spullen. En toen was het tijd om in te stappen. We zaten op de eerste rij, net achter de piloot Diego die ons naar Kabalobo bracht. Motor werd gestart en we reden naar de startbaan om vervolgens een klein uur te vliegen. Eerst kregen we nog een blik over de stad Paramaribo en vervolgens werden het alleen maar boomtoppen! Prachtig! En opeens in de verte zagen we een onverharde landingsstrip (lees: een grasveld) liggen, of te wel de landingsbaan van Kabalebo. Wat was dit een spectaculaire landing!?

 

In de jaren 60 is bij Kabalebo door de overheid een vliegveldje en een paar gebouwen neergezet om te kijken of hier bauxiet gevonden kon worden. Toen dit niet rendabel bleek is het blijven liggen totdat er door een stel avonturiers een toeristenresort is gebouwd. Kabalebo ligt echt in the middle of nowhere, het dichtstbijzijnde indianendorp ligt 150 km verderop… Het is alleen per vliegtuig bereikbaar wat betekent dat alles moet worden ingevlogen,en het is vernoemd naar de Kabalebo rivier die langs het resort stroomt. Het is er prachtig, het lijkt wel een klein paradijsje hier midden in de jungle!

Aan het einde van de landingsbaan lag de main lodge. Hier werden we hartelijk ontvangen door de medewerkers van Kabalebo met een heerlijke gekoelde fruitjuice. Ook stond er al meteen een lunch klaar. Hierna werden wij, per privé golfcar, gebracht naar de River cabins. Hier zijn er 3 van, maar omdat Gerard en Jannet in de mainlodge verbleven, waren wij de enige die daar verbleven. Na een kleine 10 minuten rijden kwamen we bij de rivier waar er 3 River Lodges stonden, waar de linker voor ons was. Wat een ontzettend bijzondere plek om hier 3 nachten te mogen slapen! Na het droppen van de spullen zijn we teruggegaan en hebben we een eerste wandeling gemaakt door het regenwoud met onze gids. Als eerste komen we een oude Dakota tegen die hier in de zestiger jaren geland is maar niet meer kon opstijgen en hier toen maar de rand van het bos is gesleept. Inmiddels heeft de jungle het vliegtuig geheel ingenomen. Onze gids –gewapend met een kapmes-, wist een hoop te vertellen over alle vruchten, planten en dieren.  Zo ook de TOM TOM boom (telefoonboom), waar de indianen mee communiceren door erop te slaan. 2x Ik ben in de buurt, 3x moeras, etc.

Na de boswandeling hebben we nog een stukje gevaren over de Kabalebo rivier met een korjaal. ?Een korjaal is een uitgeholde boomstam die dient als vaartuig. In de binnenlanden van Suriname is dit hét vervoersmiddel! Heel relaxed en ontspannen was deze boottocht, want we zaten op relaxte tuinstoelen! Enige nadeel was het lage water, waardoor we vaak even vast kwamen te zitten. Gelukkig wisten de bootsman en de gids ons vaak weer los te maken! Wat is het hier mooi zeg, we zien ara’s overvliegen en krijsend geluid maken en verder complete rust! Na een stuk gevaren te hebben en langs kaaimannen gevaren te hebben mochten we een stukje zwemmen, vlakbij een stroomversnelling. Ons is verzekerd dat er niks aan de hand is en dat we gewoon het water in konden, dus dat deden we dan ook maar! Heerlijke, maar vooral een bijzondere verkoeling!

Vervolgens keerden we terug naar onze river cabin, waar we voor de deur werden afgezet! Super gaaf! Vervolgens even relaxen op ons balkon, zonder telefoon en geen internet, maar met een Parbo biertje terwijl de zon verder weg zakt en het oerwoud tot leven komt. Elke minuut horen we nieuwe geluiden. Het wachten was op de brulaap, maar hadden meer overlast van de brulkikker met zijn hele familie. Toen was het tijd om de taxi te bellen (lees portofoon) en na ongeveer 10 minuten kwamen ze ons halen voor het diner met onze privé golfcar! En zo zit je dan midden in het oerwoud, maar met een bord fantastisch eten voor je. Samen met Gerard en Jannet en onze gastvrouw hebben we besproken wat we zondag wilden. We waren het er snel over eens, nog een boottocht, wandelen en een beetje relaxen. Voor ons was het tijd om weer terug te gaan naar de lodge om heerlijk te gaan slapen met alle geluiden om ons heen.

Op zondag werden we opgehaald voor het ontbijt om daarna meteen de korjaal in te stappen om weer even te genieten! Wat een rust en stilte en fantastisch om die geluiden te horen. En soms hoor je gewoon even helemaal niks. Varen voorbij diverse kaaimannen die heerlijk in het zonnetje aan de kant liggen te relaxen. Hierna was het tijd voor ons om verder te relaxen met een plons in de rivier. Na de verkoeling was het tijd voor de lunch. Ook weer prima en bijzonder om midden in het regenwoud heerlijk te lunchen! Hierna zijn we een stukje terug  gevaren om daar uit te stappen en het bos in te lopen. Gelukkig niet alleen, maar natuurlijk met onze ranger. Met hem erbij kom je zoveel meer te weten over het leven in het bos, zoals de communicatie tussen mensen, medicijnen die worden gemaakt van planten of bomen, etc. Na een uur horen we klusgeluiden. We komen aan bij een werkplaats waar een boom van meer dan 10 meter ligt, die wordt uitgehold om er een korjaal van te maken. Jeetje wat een werk. Na nog een stukje gelopen te hebben kwamen we bij de rivier waar we werden opgehaald met de korjaal om terug te gaan naar de lodge waar we nog even heerlijk gingen ontspannen bij het zwembad. En daarna door naar onze cabin, kijken of we de tapir aan de overkant van het water zagen, maar helaas, we hebben hem niet gespot.

De maandag hadden we voor kajakken gekozen, samen met Gerard en Jannet. Deze keer kozen we ervoor om de andere kant op te varen, alleen nu dus niet in een luxe tuinstoel, maar zelf aan de peddel… En dit viel in het begin natuurlijk niet mee. Maar op een gegeven moment hadden we ons ritme te pakken, tot we bij de eerste stroomversnelling kwamen. Gelukkig was onze ranger Darryl erbij om ons te helpen. En tussendoor was het weer genieten van de rust en geweldige natuur. Prachtig gewoon en je realiseert je gewoon wat is dit een unieke belevenis. Na een tijdje besloten we langs de kant aan te meren om te gaan genieten van de lunch. En na de lunch gingen we weer terug stroomafwaarts kajakken. Gelukkig iets makkelijker!

Dinsdag was de dag van vertrek, we gingen weer terug naar Paramaribo. Maar ’s ochtends deden we eerst nog even een wandeling door de bossen. Ook weer veel gezien en gehoord. Toen tijd om onze spullen te pakken en te wachten op het vliegtuig dat ons weer naar de stad ging brengen. Wachten duurde niet lang want opeens was daar de Cessna.

Na afscheid genomen te hebben van al het personeel stapten we in, terug naar het vliegveld Zorg en Hoop @ Paramaribo. Daar stond de taxi klaar die ons naar het Royal Torarica hotel bracht, midden in het centrum. 

Paramaribo is de hoofdstad van en de enige echte stad in Suriname, gelegen aan de westelijke oever van de Surinamerivier. Paramaribo is vrij uitgestrekt met weinig hoogbouw. Het historisch stadscentrum wordt gekenmerkt door witgeschilderde monumentale houten panden met een onderbouw van rode baksteen. Vanwege de historische waarde plaatste de VN- cultuurorganisatie UNESCO de binnenstad van Paramaribo in 2002 op de Werelderfgoedlijst.

’s Middags was het dus tijd voor ons om de hoofdstad te gaan ontdekken. Vanuit het hotel waren we al meteen in het stadscentrum. We hebben eerst Fort Zeelandia bezocht. Dit is een voormalig Nederlands fort in Paramaribo. Hier vonden op 8 december 1982 de decembermoorden plaats, een zwarte bladzijde in de geschiedenis van Suriname. Via het Onafhankelijkheidsplein stonden we tegenover het Presidentieel paleis van de Republiek Suriname, of te wel het werkpaleis van Desi Bouterse.

In de omgeving van het paleis zijn alle ministeries van Suriname gevestigd. Allemaal mooie koloniale gebouwen. Vervolgens na nog wat geslenter zijn we weer aangekomen tegenover ons hotel waar de kroeg ’t Vat zit. Je raadt het al, tijd voor een Parbo biertje met bitterballen!

  • Surinamerivier

Op woensdagmorgen gingen we alweer uitchecken want we hadden een nachtje op een plantage in de planning. We werden opgehaald door taxi Ruudje richting Commewijne. Commewijne is gelegen op de rechteroever van de Surinamerivier, direct ten oosten van Paramaribo. Commewijne staat bekend om haar vele oude plantages. Namen als Meerzorg, Peperpot, Mariënburg, Frederiksdorp en Werk en Lust zijn namen van maar enkele van de plantages die in dit district hebben gefunctioneerd. Helaas zijn de meeste plantages niet meer in gebruik. Wij gingen 1 nachtje slapen op de plantage Frederiksdorp. Dit was voorheen een koffie- en cacaoplantage. Er stonden verschillende activiteiten voor ons gepland:

  • Fietstocht
  • Zwamptour
  • Dolfijnentour

 

Druk, druk druk dus! Tijd om te beginnen om weer eens even lekker te fietsen! Prachtig om zo de omgeving te ontdekken. We werden begeleid door een gids die overal veel over wist te vertellen. Na een fietstocht van meer dan 10 kilometer in de hitte was het tijd om even bij te komen met een lunch. Ook dit was prima verzorgd. Vervolgens hebben we de zwamptour gemaakt. Hierbij gingen we met een kleine boot door het moeras, boordevol waterlelies, om vogels te spotten. Prachtig. Op een gegeven moment deed de motor het niet meer en waren we door een visnet gevaren. Dus de kapitein was druk bezig om dit te herstellen, maar daarbij kregen we meteen een verkoeling over ons heen, namelijk met een tropische regenbui… Ach ja, hebben we dat ook weer even een keer meegemaakt! In de avond hebben we heerlijk gegeten op de plantage. Het was er lekker rustig, wij waren de enige gasten! De volgende morgen was het tijd om terug te gaan naar de stad waar we nog 1 nachtje zouden blijven. Dus dat combineerden we met een boottocht om dolfijnen te spotten en gelukkig hebben we ze gezien! Deze dolfijnen leven in de Suriname rivier en hebben een roze buik. Vervolgens zijn we doorgevaren naar een plek waar we afgesproken hadden met Ruudje, onze taxichauffeur. Nu was het nog een klein stukje rijden naar ons hotel. Wel zagen we nog het woonhuis van Bouterse liggen. ’s Avonds hebben we heerlijk gegeten in Fort Zeelandia bij Baka Foto. Prachtig gelegen aan het water.

Omdat donderdagmiddag het inchecken van de vlucht terug naar Curaçao niet lukte, dachten we dan proberen we het vrijdagmorgen. Maar helaas, ook weer een foutmelding. Na wat research kwamen we erachter dat de vlucht geannuleerd was! Dit was natuurlijk even schrikken. Vervolgens zijn we gaan informeren bij de receptie van het hotel die telefonisch contact heeft gehad met Surinam Airways. Het bleek dat de vlucht een dag eerder is gegaan… Maar geen probleem, we mogen kosteloos omgeboekt worden naar de vlucht van zondag en de 2 extra nachten in het hotel worden vergoed! Dit was natuurlijk niet met 1 telefoontje geregeld, maar na een paar uur hadden we de bevestiging voor de vlucht van zondag. Dus dan nog maar even plannen wat we zaterdag willen gaan doen. Helaas was het weer niet echt geweldig dus besloten we taxi Ruudje nog even te bellen zodat hij met ons een dagje zou gaan touren in de omgeving van Paramaribo. We zijn op zaterdag in de omgeving van Paramaribo wezen touren. Na overleg reden we richting de Brokopondostuwmeerdam. Dit is een stuwmeer met een oppervlakte van 135 duizend hectare, ongeveer zo groot als de provincie Utrecht. Vervolgens via een andere route kwamen we aan het eind van de dag weer bij ons hotel aan in Paramaribo. Na nog een restaurant tip gekregen te hebben van onze taxichauffeur, hebben we onze vakantie heerlijk afgesloten bij de beste Chinees van Suriname, Chi Min. Heerlijk gegeten!

De volgende morgen vroeg stond de taxi bij ons om 6:00 voor het hotel om ons naar Zanderij, de luchthaven, te brengen. Daar aangekomen hebben was het nog even wachten in de geweldige vertrekhal, om vervolgens met Suriname Airways via Port of Spain naar Curaçao te vliegen. En in de middag waren we weer, na 2 extra dagen, terug thuis.

Suriname??, voor ons een geweldige, onvergetelijke bestemming. Echt een aanrader en een bijzondere reis. Mocht je de mogelijkheid krijgen, zeggen we: gewoon doen!