Jeep voor de autokeuring!

Vorige week ontvingen we een brief thuis waarin we werden opgeroepen om de auto te laten keuren, vergelijkbaar met de APK keuring in Nederland. Nou ja, vergelijkbaar, er zijn nog al wat verschillen! Zo is het hier dat de auto eens per 2 jaar wordt gekeurd bijvoorbeeld.

Afgelopen donderdag moesten we ons melden bij de uitvoeringsorganisatie Dienst Verkeer en Vervoer op Parera waar de keuring plaats vindt tussen 8:30 en 9:30. Dit is trouwens geen garantie dat je dan aan de beurt bent, iedereen mag gewoon komen wanneer er een auto gekeurd moet worden. Maar gelukkig was het rustig bij ons.
Eerst zijn we naar een gebouw gereden waar je moet betalen. Bij binnenkomst moet je je eerst melden bij de beveiliging en die geeft je een nummer mee. Vervolgens loop je naar de andere kant van de kamer waar je op vertoon van je nummer en je huidige keuringskaart bij een loket gaat betalen. Kosten zijn NAf 30,- (Ong € 15,-). Na betaling krijg je een keuringsformulier mee waarmee je naar het keuringsstation rijdt, ongeveer 200 meter verderop. Ook daar was het rustig want we mochten direct doorrijden in de garagebox waar de keuringsmeester klaar stond.

Keuringslokaal @ Curaçao
Keuringslokaal @ Curaçao
Na het overhandigen van het keuringsformulier wordt er luid geroepen:

  1. Groot licht
  2. Richtingaanwijzer
  3. Ruitenwisser
  4. Toeter
  5. Remlicht
  6. Remproef (3 Meter rijden en flink remmen!)
  7. Richtingaanwijzer
  8. Motorkap open

Vervolgens maakt de keuringsmeester aantekeningen op het formulier en geeft die aan dat je de auto mag parkeren en gaan wachten bij het loket/kantoor aan de zijkant van de garagebox. Na ongeveer 10 minuten te hebben gewacht worden er namen opgeroepen. Na een aantal namen werd Bart Sijpkes opgeroepen! Vanuit het loket werd onze nieuwe keuringskaart overhandigd. Onze auto is voor de komende 2 jaar weer helemaal goed gekeurd! Wat een veilig gevoel!

De Jeep net uit de wasstraat!
De Jeep net uit de wasstraat!
Nu gaan we aankomende maandag de motorrijtuigenbelasting betalen voor het gehele jaar. Ook dit is anders dan in Nederland. Het wordt niet berekent op basis van gewicht(gelukkig maar?) 

en provincie, maar op leeftijd en brandstof. Onze auto komt uit 2005 en is benzine en hier betaal je dan voor een jaar NAf 271,- (ong €140,-). Je kan bij verschillende plekken op het eiland betalen, zoals bij een aantal banken of op het Belastingkantoor (op mijn werk) bij de Ontvanger. Na betaling ontvang je een sticker die je achter de voorruit plakt als bewijs dat je voor 2016 hebt betaald. Waarschijnlijk gaat de politie starten met de controles na de carnaval, dus we zijn nog mooi op tijd!

Nou dat was weer even een korte update! Wij gaan straks maar voor de afwisseling weer eens even genieten van een happy hour op zondag! Tis weer fantastisch weer, blauwe lucht, 32 graden, dus tijd voor een Bright! Cheers!

Tot de volgende update!
Greetz uit Curaçao!